2021 Router / Mesh Wi-Fi 型號推介(適用於 500 呎以上 / 長走廊佈局)

想買新 Router 又唔知點揀好?Netitgo 特地製作全新 2021 年 Router 選購全攻略,幫大家選擇最適合自己家居的 Router!

假如面積較大,尤其是有長走廊,單一 Router 通常未能有效覆蓋,建議選購 Mesh Wi-Fi 套裝,將不同分機放在家中不同位置(例如客廳放一部、走廊放一部),加強 Wi-Fi 覆蓋表現,全屋不同位置都可以享受較高上網速度。

由於 Mesh Wi-Fi 是「入 Wi-Fi、出 Wi-Fi」,雙頻 Mesh Wi-Fi 需要跟其他 Wi-Fi 裝置共同頻譜傳輸,速度表現未必理想(當然價錢較便宜)。預算許可的話,強烈建議大家選購三頻 Mesh Wi-Fi 產品,會使用其中一條頻譜作為內部傳輸專線,剩餘兩條頻譜則供一般裝置上網,分機也不會出現降速問題。

以下將推介中至大面積家居適用的 Mesh Wi-Fi 套裝,小面積家居只需要單一 Router 的話,可以參考另一文章

預算有限,雙頻 Mesh Wi-Fi
(裝置數量:少於 10)

建議最少購買 2 件裝,才能組成 Mesh Wi-Fi 網絡加強覆蓋啊!

預算許可,建議選用三頻 Mesh Wi-Fi
(裝置數量:多於 10)

建議最少購買 2 件裝,才能組成 Mesh Wi-Fi 網絡加強覆蓋啊!

以上推介型號只供參考,並不代表對覆蓋範圍或速度表現作出任何保證。

睇完都唔識揀?唔緊要,即刻 Whatsapp 查詢啦!

Comments are closed.